top of page

Maaş Haczi ve Uygulaması

  • Yazarın fotoğrafı: Esra Dedebaş
    Esra Dedebaş
  • 21 Haz 2023
  • 2 dakikada okunur

Maaş haczi uygulaması, borçlu kişinin ödeme yapmadığı durumlarda, alacaklının talebi üzerine borçlunun maaşından yargı kararı ile kesinti yapılmasıdır.


Maaş haczi işlemi için, öncelikle alacaklının icra takip yoluna başvurması gereklidir. Usulüne uygun başlatılan ve borçlu tarafından itiraz edilmeksizin kesinleşen takip işlemi sonrasında alacaklı, borçlunun maaşından kesinti yapılmasını talep edebilecektir. Bu kapsamda icra takibinin kesinleştirmesi sonrasında maaş haczi talebinde bulunabilmek mümkün olacaktır. İcra İflas Kanunu’na göre, borçlu bir işçi ise maaşının en fazla dörtte birine, bir memur ise maaşının en az dörtte birine maaş haczi uygulanabilir.


Alacaklının maaş haczi talebi sonrasında, ilgili icra dairesi tarafından borçlunun işverenine hitaben maaş haciz yazısı düzenlenerek borçlu işverenine tebliğ edilir. Maaş haczi talebi işverene ulaştıktan sonra işveren veya yetkilisi, borçlu kişinin maaşından dörtte bir oranında kesinti yaparak maaş haciz yazısında belirtilen direktifler doğrultusunda, bu tutarı icra müdürlüğü hesabına yatırır. Kesinti tutarı, borçlunun net maaşından aile yardımı, asgari geçim indirimi ve çocuk parası düşüldükten sonra kalan kısmın dörde bölünmesi doğrultusunda bulunur. Bu kesinti, borç tamamen ödenene kadar veya borçlu kişi ilgili işten çıkarılana kadar devam eder. Borçlunun yeni bir işi ve işvereni olması halinde, bu yeni işverene hitaben maaş haciz yazısı gönderilmesi talep edilmeli ve açıklanan prosedür tekraren ve yeniden gerçekleştirilmelidir.


Borçlu kişinin işten ayrılması durumunda işveren, bu durumu gecikmeksizin ilgili icra müdürlüğüne bildirmelidir. Bu aşamada maaş haciz yazısında işçinin hak kazanacağı tazminatlara ilişkin talep olup olmadığına dikkat edilmelidir.


Emekli olan kişilerin maaşlarına haciz işlemleri uygulanması istisnai bir durumdur ve genellikle SGK alacakları ve nafaka borçları gibi özel durumlara bağlıdır. Emekli olan borçluların gelir, aylık ve ödenekleri SGK alacakları ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Ancak emekli olan borçluların SGK’ya olan borçlarından dolayı maaşlarının dörtte biri haczedilebilir. Nafaka ise özel bir durum olduğundan aylık nafaka miktarı dikkate alınarak nafaka miktarı kadar kesinti yapılır. Eğer nafaka miktarı maaşın dörtte birini aşıyorsa, yine de nafakanın tamamı için kesinti yapılır. Bununla birlikte, emekli olan borçlu kendi rızasıyla muvafakatname verirse maaşlarına haciz işlemi uygulanabilir. Ancak bu dışında, emekli olan borçlunun maaşından kesinti yapılamaz.


Maaş haczi uygulaması, belirli sürelere bağlı olarak gerçekleştirilmesi gereken prosedürü içerdiğinden herhangi bir hak kaybına uğranmaması için avukat ile takibin sağlanması tavsiye olunmaktadır.



DEDEBAŞ-DEMİR hukuk bürosu logosu

©2023, DD Hukuk ve Danışmanlık

bottom of page